jeanytt

Januari måste var årets längsta månad

Publicerad 2009-01-31 11:54:35 i

I alla fall det här året. För jag väntar och väntar men vår lilla/lille verkar inte alls ha bråttom. Som ni förstår så gjorde min motionsrunda i svärmor och svärfars källartrapp inget mer än att jag blev rejält andfådd. Konditionen är inte på topp för tillfället. Inte humöret heller. Jag är less. Jag vill att det händer nått nu! Men Johan bara ler och säger att det här är bra träning för mitt tålamod... Som om det skulle behövas?

Månadens recept

Publicerad 2009-01-29 11:34:06 i


Det är inte ofta jag bakar, men det händer. Här kommer ett recept på mörka filbröd som är dunderenkla, goda och nyttiga! De ska bakas dagen innan de ska ätas för de ska "vila" efter ungen.

Till två bröd behövs: 
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
3 dl torkad frukt (jag brukar ta det som finns hemma men man kan t ex ha i i russin, torkade plommon, torkade aprikoser - om man blandar lite olika blir det godare tycker jag)  
1 dl nötter (mandel eller hasselnötter brukar jag använda)
1 liter filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk brödsirap

Du gör så här:
Sätt ungen på 175 grader
Blanda i hop allt i en bunke
Sätt bakplåtspapper i två 1,5 liters formar (avlånga)
Fyll dem med smet och pudra mjöl på bröden
Grädda långt ner i ugnen i cirka 1, 5 timmme (hellre längre än kortare tid annars kan de bli degiga)
Kolla med sticka när de är klara
Låt dem vila på galler inlindade i kökshandukar minst 5 timmar
 
Ät och njut!


OBS: Detta är mer ett "vuxenbröd" än barnbröd. Ida ratar det, men så gillar hon nästan bara mormors limpa eller Jannes bröd (vår kompis Janne är bagare och har bageriet Svensby bröd)

Middagsbesök

Publicerad 2009-01-28 16:32:22 i

De senaste dagarna har jag (både med och utan min familj) åkt runt och hälsat på kompisar. Det har varit skönt att åka hemifrån för jag har känt mig så rastlös.  Men inte idag. Idag har jag tagit det lungt och läst en hel bok från pärm till pärm (se mitt boktips nedan) och ikväll kommer min bror och hans fru hit på middag. De har varit på semester till Brasilien i två veckor så de är förmodligen bruna som pepparkakor. Vår mamma kommer också hit på middag. Ida-Therese kan knappt vänta och har redan dukat bordet. Om det beror på att vi ska äta hennes favoriotmat taccos eller på att hon vet att hon får en present av Johan och Helena vet jag inte... Men längtar det gör hon! Hon har till och bytt kläder och gjort sig "fin" i smycken av plast...  Se själva!

Månadens boktips

Publicerad 2009-01-28 13:58:14 i

Idag har jag läst, läst och läst lite till. Boken som jag inte kan lägga ifrån mig är en hjärtskärande historia om två bästa vänner som låter en man komma dem emellan. När sedan den ena kvinnan är döende och vill att det forna bästisen ska ta hand om hennes barn så börjar en spännande tår-drypande berättelse ta form som berör vänskap, död, svek och förlåtelse. Boken heter "Min bäste väns dotter", författare Dorothy Koomson. Klart läsvärd! 

Dagen D

Publicerad 2009-01-27 10:21:40 i

Idag är det en mycket speciell dag. Idag är det due-day för "Blomman". I alla fall är det beräknat datum för bebben, så det är nu den riktiga nedräkningen börjar... Ida-Therese kom fem dagar efter hennes beräknade datum. Idag friar jag och Johan också 8 år tillsammans och vi har även förlovningsdag. 6 år har vi varit förlovade, så det vore ju roligt om "Blomman" kom till världen just idag. 

Världens bästa kusiner!

Publicerad 2009-01-26 08:55:35 i

Det har Ida-Therese enligt henne själv och jag och Johan kan inte annat än hålla med. Kusinerna är rätt mycket äldre än henne, mellan 12-29 år, men det hindrar dem inte från att se till att hon vet om att de tycker om henne. Idag ska till exempel kusin Angelica (18 år) hämta lillkusinen på dagis för att ta med henne på leklandet Nimbus på Pite havsbad. Behöver jag säga att Ida var snabbt klar den här morgonen?        

Besök på skidskobanan

Publicerad 2009-01-24 19:09:39 i

I kväll blev det ett besök på skidskobanan med Ida, Johan, Nicole (min lillasyster) och Irina (Nicoles mamma).  Det var första gågen Nicole stod på skrillor och andra för Ida, men de var riktigt duktiga för att vara nybörjare. Men lätt är det inte!

Jag fick ett mejl...

Publicerad 2009-01-23 09:43:02 i

... läs och begrunda:

Till alla barn som överlevde 30, 40, 50, 60 och 70-talet

Först så överlevde vi att födas av mammor som rökte och drack under graviditeten.  De tog magnecyl och alla möjliga läkemedel, åt blue cheese dressing, samt åt tonfisk direkt ur burken men blev aldrig testade för diabetes. Efter detta trauma blev vi lagd på mage för att sova i en spjälsäng målad i en rosa eller babyblå färg med hög blyhalt. Vi hade ingen barnsäkerhet på medicinburkar, Dörrar eller fönster och när vi cyklade hade vi ingen hjälm!! Som spädbarn och barn åkte man bil utan barnstol, bilkudde , säkerhetsbälte eller airbag. Vi drack vatten direkt ur trädgårdsslangen och INTE ur glas eller flaska. Vi delade läsk med flera kompisar och drack direkt ur flaskan och INGEN dog av detta.Vi åt muffins, mammas bullar, vitt bröd, riktigt smör och för mycket socker på cornflakes och i långfilen men inte blev vi överviktiga för det!!

För att VI VAR ALLTID UTE OCH LEKTE!!! Vi kunde gå hemifrån på morgonen leka hela dan och kom hem när gatlyktorna var tända. Ingen kunde nå oss på hela dan OCH VI VAR OKEJ!! I timmar kunde vi bygga lådbilar av skräp för att sedan åka ned för någon backe och då upptäcka att vi glömt bromsarna. Efter att vi åkt in i träd och buskar ett par gånger lärde vi oss att lösa problemet. Vi hade inga playstation, nintendos, X-box, ingen video eller DVD, inga 150 kanaler  På TV:n fanns inget surroundljud, vi hade inga CDspelare och framförallt inga MOBILTELEFONER, DATORER, Internet eller MSN. Men vi hade VÄNNER och de fann vi UTOMHUS !! Vi föll från träd och tak, skar oss, bröt armar och ben, slog ut tänder!! Och inte blev någon stämd eller anmäld för det.

Vi cyklade eller gick till kompisar, ringde eller knackade på och ibland steg vi bara in och pratade med dem. Fotbollslaget hade uttagningar och alla blev inte uttagna, de som inte blev det fick lära sig att handskas med besvikelsen . OTROLIGT ELLER HUR!!?? Tanken på att våra föräldrar skulle stå på vår sida om vi bröt mot lagen fanns inte. De var faktiskt lagens högra arm!! Denna generation har faktisk fostrat de största risktagarna, problemlösarna och investerarna någonsin. De senaste 50 åren har varit en explosion av uppfinningar och nya ideèr. Vi hade frihet, misslyckanden, framgång och ansvar och vi lärde oss att ta allt detta!! Om du är en av dem så GRATTIS!

Allt var sannerligen inte bättre förr, men allt var nödvändigtvis inte sämre heller. (Jeas not)

En kväll utan TV-zappande

Publicerad 2009-01-22 09:18:15 i

I går kväll fick jag och Johan en myskväll i soffan UTAN tv-zappande. (nått jag inte begriper mig på...man kan väl se på EN kanal i taget, eller?) Det var nämligen nått fel på tv-utsändningen så vi fick leta i våra gömmor efter en film istället. Nu är vårt filmutbud av filmer som tilltalar vuxna inte så stort (av någon anledning har vi mer filmer av Astrid Lindgren...) men vi hittade i alla fall "Walk the Line" som handlar om Jonny Cashs liv. Det var riktigt mysigt och vem vet när vi har tid att se en hel film tillsammans i lung och ro igen?

Annars händer inte mycket på Durrudden. Idag ska jag till barnmorskan och Ida propsade på att få följa med och lyssna på bebben. Hon längtar ju lika mycket som jag! Efter MVC är det dags för Idas simskola igen. 
 
Jag läste föresten en serie i tidningen i dag som jag tyckte var bra, så här kommer den: 
NEMI: - Tror du man blir starkare av motgång? 
- Absolut!
- Jag tror människor är precis som blommor. Vi behöver sol och omsorg och allt det där...
Men vi växer bättre med en sporadisk påse bajs....    

Tröjpyssel

Publicerad 2009-01-21 16:55:10 i

Jag fick ett tips av en kompis på hur man kan piffa upp solkiga barntröjor som jag tänkte dela med mig av.  Det är ett billigt och roligt sätt att pyssla men barnen. Den här tröjan gjorde jag och Ida-Therese. Färgen hittade jag på Dollarstore för en tia.   

Besök i stallet

Publicerad 2009-01-19 21:54:04 i

I kväll fick Ida-Therese chansen att följa med sin snälla kusin Minna till stallet och rida på hennes C-ponny Douglas. Hon har fått rida på honom tidigare men har förut varit lite skraj eftersom han är rätt mycket större än henne. Men idag gick det jättebra.

När Ida satt på hästryggen sjöng hon till och med:
 - Här kommer Pippi Långstrump, tjolahopp, tjolahej, tjolahoppsansa...
Jag frågade henne efteråt varför hon sjöng så och då svarade hon:
 - Mamma, jag kände ju mig som Pippi på sin häst!  
   

Jag är redo

Publicerad 2009-01-19 11:12:49 i

Jag är så redo jag kan vara nu på vår lilla "Blomma" i magen men den visar inga tecken på att vilja se världens ljus ännu på ett tag. I och för sig är det en vecka kvar till beräknat datum men jag är (som vanligt?) otålig.  BB-väskan är packad, skötbordet står uppställt, och korgen den lilla/lille ska sova i är bäddad sedan länge. Vad väntar den på? 

  

Rik på vänner

Publicerad 2009-01-19 11:06:27 i

Egentligen är vi väldigt lyckligt lottade som har många vänner! I helgen har vi haft besök av en del av dem, väldigt roligt! Min barndomsvän Yvonne som numera bor i Arjeplog var förbi med sina pojkar. Vi hade inte träffats på ett tag så vi hade mycket att prata om. Linda och Conny och deras barn var också på besök. Jag passade på att gosa med lilla Agnes som hunnit bli tre månader. Hur mysigt som helst! Dessutom hade vi turen att vara bjudna på middag hos våra grannar i går kväll vilket även det var väldigt trevligt. Bättre söndag kan man väl inte ha?   

En bagerska i familjen

Publicerad 2009-01-17 13:32:35 i

Idag fyller Johan år, så i kväll väntar vi släkten på fika. Johan jobbar så han slipper alla förberedelser men det gör inte så mycket efterom Ida -Therese fullkomligt ÄLSKAR kalas och gärna hjälper till med förberedelserna. Hon är föresten en riktig bagerska vilket alla som känner mig vet att jag inte är. Igår var hon hela eftermidagen hos farmor och bakade. Hon hade nog farmor-abstinens för hon ville ha farmor för sig själv. Jag och farfar fick inte vara kvar på Degeränget så vi åkte och hälsade på Johan på jobbet istället. När vi kom tillbaka bjöd de på färska kubbar= mums! 
 
Ida gör tårta till pappa Johan  

I stället för svordom

Publicerad 2009-01-16 16:25:51 i

Idag råkade jag säga en svordom och blev förmanad av Ida.
- Mamma, man ska inte säga f-n. Det låter inte trevligt.  Istället kan man säga: Det går inte så bra för mitt lag. 
Hon har så rätt, mitt lilla hjärta. Tänk vad kloka barn kan vara.

Simskola

Publicerad 2009-01-15 18:04:53 i

Idag har Ida-Therese börjat simskolan Doppingen som egentligen är en försimskola eftersom man måste vara 6 år innan man kan börja den riktiga simskolan. Vi bokade in henne redan i höstas och som hon har längtat. Hon har inte har inte haft någon egen aktivitet tidigare för det har varken funnits tid eller ork till det. Men nu när jag ska vara hemma så tänkte jag att det kunde vara ett bra tillfälle. Det jag inte tänkte på är att en föräldrer måste vara med i vattnet... vilket ställde till det lite eftersom jag just nu inte kommer i några badkläder och sen när babyn är född så får man inte bada på några veckor. Johan skulle gärna ha varit med Ida på simskolan om det inte vore för tiden, torsdagar klockan 15.00, då han jobbar. Men som tur är har vi en mormor som ville och kunde ställa upp. De hade riktigt skoj idag! 
    

Jag håller på att bli en hamster...

Publicerad 2009-01-14 19:49:07 i

.. som bygger bo. Köper på mig två av allt när jag handlar så att jag inte ska behöva åka till affären i onödan. Saker som toapapper, våtservetter, blöjor och tvål kommer inte att ta slut hos oss i första taget.  I dag gjorde jag förhoppningsvis min sista hamsterrunda på ett tag, den här gången på dollarstore.

Det blev lite kläder till Ida också som växer så det knakar. Jag upptäcker hela tiden nya saker hon inte kan ha längre. Insåg nyligen att varken hennes vinteroverall eller ytterskor kommer att räcka till hela vintern. Det är bara till att handla nytt. Om ingen råkar ha lite vinterkläder i storlek 122 liggande?    

Idag passade jag också på att klippa mig när jag var i stan. När man har kort hår måste man klippa sig ofta. Det är egentligen den enda nackdelen. Annars är det hur lättskött som helst. Fattar inte varför jag envisas med att spara ut det emellanåt... 

Idag tog jag mig faktiskt också ut på en promenad i dagsljus. Det var lite bitit ute, minus 10 ungefär, men skönt ändå. Jag och svärfar Filip promenerade på Degeränget. Riktigt trevlig.

Omstart

Publicerad 2009-01-13 21:07:07 i

Du är utvald. Du får nämligen chansen att läsa min nya blogg. Efter att ha läst vänners bloggar ett tag så tänkte jag se om det kunde vara nått även för mig. Här kommer du att kunna läsa om mitt mammaliv. Snart kommer nämligen barn nummer två så nu är det omstart på föräldralivet...  två veckor kvar till beräknat datum.
Jag är minst sagt i väntans tider....

Om

Min profilbild

Jeanette

Jeanytt är en blogg där släkt och vänner ska kunna följa med i mitt vardagsliv som heltidsarbetande tvåbarnmor.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela